::: +36 (20) 578 2534 ::: kaponyi.zsofia (kukac) t-online (pont) hu :::

 

Kérdések és válaszok

Ezen az oldalon a gyakran ismételt kérdésekre adok választ.

Mivel foglalkozik az írásszakértő?

Az írásszakértői tevékenység a kézírások eredetének feltárására irányuló tevékenység. Ez a hétköznapi fogalmak szerint az jelenti, hogy az írásszakértő megállapítja, hogy az írás kinek a kezétől származik, vagy éppen ki az aki nem írhatta.

:::

Milyen alapanyag szükséges az írásszakértői vizsgálathoz?

A vizsgálatokhoz szükség van a kérdéses grafikumnak nevezett alapanyagra, melyről meg kell állapítani az eredetiséget, vagy éppen a hamisítás tényét. Hogy ezt meg lehessen tenni ún. összehasonlító mintákra van szükség, melyek általában a gyanúsított személyek kézírása, aláírása lehet, illetve a névviselő (akinek az írást tulajdonítják) kézírása, aláírása.

:::

Mi alapján alakítja ki véleményét az írásszakértő?

Az írásszakértő műszeres vizsgálat és megfigyelés alapján - a szakma szabályai szerint - tárja fel az egyes kézírások közötti hasonlóságokat és különbségeket. A feltárt információk alapján, azok mennyiségét és minőségét figyelembe véve alakítja ki az írásszakértő a kérdéses grafikumra vonatkozó véleményét.

:::

Milyen típusú szakvélemények készülnek?

A vélemény lehet kategorikus (azaz biztosan azonosítható vagy kizárható), valószínűsítő (nagy valószínűséggel azonosítható vagy kizárható), illetve eshetőleges (származhat/nem származhat az illetőtől).

:::

Milyen alapanyagokkal dolgozik az írásszakértő?

A vizsgálat alapanyagi lehetnek eredeti iratok (a legpontosabb vizsgálatok ezeken végezhetők el), fénymásolatok (csökkenthetik az azonosíthatóságot) egyéb másolat (pl. fax) ami gyenge minősége miatt meghiusíthatja a vizsgálatot.

:::

Milyen formában kell átadni az alapanyagot vizsgálatra?

A vizsgálandó alapanyagot személyesen, postai úton, vagy elektronikus formában (CD vagy e-mail útján) szokás eljuttatni az írásszakértőhöz. Az elektronikus küldés esetén a vizsgálandó iratot legalább 600 DPI felbontásban be kell szkennelni és képfájlként (pl. .JPG, .TIF) kell menteni.

:::

Mennyibe kerül egy vizsgálat?

A vizsgálat díja függ a vizsgálandó kézírás vagy aláírások mennyiségétől és minőségétől (eredeti, vagy másolat). Általános esetben egy kézírás azonosítása,4-5 összehasonlító anyag felhasználásával 30-40.000.– Ft körüli összegbe kerül.

:::

Minden esetben szükséges a teljes írásszakértői vizsgálat?

Abban az esetben, ha a megrendelő nem kíváncsi a részletes eredményre, csak egy döntés megerősítését várja, ún. előzetes szakvélemény is adható, ami lehet akár szóbeli állásfoglalás is. Ennek a vizsgálatnak a díja a teljes írásszakértői vizsgálathoz képest jelentősen alacsonyabb, de nem alkalmas egy álláspont alátámasztására (hiszen nem is ebből a célból készül).

:::

Megállapítható kézírásokból, hogy időben melyik készült előbb?

Érdeklődésemre egy igazságügyi vegyész szakértő elmondta, hogy a kérdésnek nagy szakirodalma van, de Magyarországon nincs olyan laboratórium, amelyik ilyen vizsgálatot végezne.

:::

Azonosítható-e a végrendeleten szereplő aláírás?

A végrendeletek érvényességének vannak jogi feltételei [e feltételek összefoglalóját a Wikipédiában is olvashatjuk]. Ezek teljesülésekor érdemes az írásszakértői vonatkozásokat. Az allográf (más kézírásával készült) végrendeletek érvényességéhez két tanú aláírására is szükség. Ebben az esetben vizsgálható a végrendelkező és a két tanú aláírása is (megfelelő mennyiségű összehasonlító anyagra van szükség). Ha a végrendeleten szereplő névaláírás ún. rendkívüli íráskörülmények (ez lehet különös testhelyzet, gyógyszeres vagy alkoholos befolyásoltság, a kéz mozgáskoordinációjának zavara stb.) között készült, akkor a kézeredet azonosításához több, korábbiakban készült spontán írásmintára (kézírás és aláírás egyaránt) van szükség. Ez esetben az aláírás azonosítása összetettebb feladat.

:::

Azonos az írásszakértő a grafológussal?

Az írásszakértői tevékenységet, ami a „ki írta?” kérdésre ad választ, többször összekeverik a grafológiával, mely az író személyiségképét tárja fel a kézírásból. Én kizárólag írásszakértői tevékenységgel foglalkozom.

:::

Dr. Máténé Kaponyi Zsófia igazságügyi írásszakértő
 
 

szakterület - vizsgálat típusok - szakértői díjak - MISZK - jogszabályok - letöltés - referenciák - kérdések/válaszok - informatikai szakértő

© 2005-2021 Dr. Máténé Kaponyi Zsófia igazságügyi írásszakértő
A honlap tartalmának felhasználása csak a tulajdonos kifejezett, előzetes hozzájárulásával történhet.